Sva putovanja na jednom mjestu
Rijeka:
+385 (0)51 321 543

ENG
Prijavite se na naš newsletter
i primajte najbolje ponude direktno
u Vaš email pretinac!
 
 
 
 
Radno vrijeme
Pon. - Pet.: 09:00 – 17:00
Sub., Ned. i Praznik:
Ne radimo.

Nove zaštitne mjere u zračnim lukama

U svrhu zaštite od nove prijetnje tekućim eksplozivima, Europska unija je uvela nove zaštitne mjere kojima se ograničava količina tekućina koje se mogu prenijeti kroz zaštitni pregled. Ove mjere primjenjuju se na sve putnike u svim zračnim lukama EU, bez obzira na njihovo odredište. 
Prilikom obavljanja zaštitnog pregleda vas i vaše prtljage, osim potrage za zabranjenim predmetima, pregledavat će se i tekućine koje nosite sa sobom. 
Nove zaštitne mjere stupaju na snagu 6. studenog 2006. godine u svim zračnim lukama u EU, Norveškoj, Islandu i Švicarskoj. Datum stupanja na snagu u Republici Hrvatskoj bit će naknadno objavljen. 

PAKIRANJE RUČNE PRTLJAGE 
U ručnoj prtljazi možete ponijeti samo ograničene količine tekućina. Te tekućine moraju biti upakirane u bočice (tube ili sl.) čiji maksimalni pojedinačni kapacitet ne prelazi 100 ml. Sve takve bočice morate zapakirati u prozirnu vrećicu ili prozirnu toaletnu torbicu koja ima višenamjenski zatvarač i čiji kapacitet ne prelazi 1 l (otprilike 20 x 20 cm), vidi sliku. Svaki putnik može ponijeti jednu takvu vrećicu. 

U ZRAČNOJ LUCI 
Kako bi olakšali postupak provjere, prilikom zaštitnog pregleda trebate:   
- predočiti sve tekućine koje nosite  
- skinuti jaknu i / ili kaput koji će biti pregledani odvojeno 
- iz ručne prtljage izvaditi sve veće elektroničke naprave koje će biti pregledane odvojeno npr. prijenosno 
računalo 

TEKUĆINE UKLJUČUJU
- vodu i ostala pića, juhe i sirupe 
- kreme, losione i ulja 
- parfeme 
- sprejeve 
- gelove, uključujući gel za kosu i gel za tuširanje 
- sadržaj doza pod tlakom, uključujući pjenu za brijanje, ostale pjene i dezodoranse 
- paste, uključujući i pastu za zube 
- mješavine tekućina i krutina 
- maskaru 
- sve ostale predmete slične konzistencije 

I nadalje smijete: 
- pakirati tekućine u predanu prtljagu, jasno poštujući sva pravila o sigurnom pakiranju tekućina kako bi se spriječilo njihovo razlijevanje po vašoj ili po prtljazi drugih putnika, nova ograničenja odnose se isključivo na ručnu prtljagu koju sami unosite u zrakoplov 
- u vašu ručnu prtljagu pakirati tekuće lijekove koji su vam potrebni tijekom putovanja, te dijetetske pripravke kao npr. dječju hranu, koja će se koristiti tijekom putovanja. Prilikom obavljanja zaštitinog pregleda možete biti zamoljeni da dokažete neškodljivost takvih tekućina. 
- kupovati tekućine kao npr. pića i parfeme u Duty Free dućanima nakon obavljenog zaštitnog pregleda ili u zrakoplovu. No, upozoravamo vas da ukoliko nastavljate putovanje iz neke od zračnih luka u EU, tako kupljena roba mora biti upakirana u posebne prozirne zaplombirane plastične vrećice. Ako je to slučaj, molimo vas da takve vrećice ne otvarate tijekom putovanja jer vam mogu biti oduzete tijekom zaštitnog pregleda u transfernoj zračnoj luci. Sve gore spomenute tekućine ne ulaze u ono ograničenje koje se odnosi na jednolitrene plastične vrećice. 
Ukoliko imate bilo kakvih nedoumica, molimo vas da se obratite vašem zračnom prijevozniku ili putničkoj agenciji prije početka putovanja. Molimo vas da budete ljubazni i da surađujete s osobljem koje provodi zaštitne preglede, kao i s osobljem zrakoplovnih prijevoznika.