Sva putovanja na jednom mjestu
Rijeka:
+385 (0)51 321 543

ENG
Prijavite se na naš newsletter
i primajte najbolje ponude direktno
u Vaš email pretinac!
 
 
 
 
Radno vrijeme
Pon. - Pet.: 09:00 – 17:00
Sub., Ned. i Praznik:
Ne radimo.

Savjeti za putnike


Zavrtili ste globus i Vaš kažiprst se zaustavio na određenoj destinaciji, koja je već duže vrijeme na listi vaših želja. Već sljedeći trenutak zovete agenciju i nitko sretniji od Vas kada shvatite da se putovanje koje ste oduvijek željeli uklapa i u vaš budžet. Ponosno odlazite iz agencije s rezervacijom putovanja, te s  nestrpljenjem očekujete datum polaska jer mjesecima sanjate o odmoru.

Dok čekate na datum polaska, pronađite vremena i za planiranje putovanja. Kako bi bilo ugodno svako putovanje zahtjeva manju ili veću pripremu odnosno potrebno je raspitati se o zakonima, običajima, sigurnosti i zdravstvenim mjerama (za mnoge države potrebno je cijepljenje) i na destinaciji se u skladu s njima i ponašati kako biste izbjegli neželjene neugodnosti.


PAKIRANJE

Ponesite na put što manje bespotrebne prtljage, a svakako ponesite ugodnu odjeću i obuću. Ako ste ipak jedan/a od onih koji vole ponijeti nešto više odjeće na odmor preporučujemo da svaki komad odjeće posebno zarolate i spremate ih u kofer  kao "rolice"jer ćete dobiti prostora za više odjeće.
Svakako ostavite mjesta za torbicu u kojoj bi se trebale naći tablete protiv glavobolje, tablete za probavne smetnje, sredstvo protiv hidratacije, flasteri, dezinfekcijsko sredstvo, kapi za oči, repelent za komarce, tablete ili filter za pročišćavanje vode, dovoljne količine lijekova koje vam je propisao liječnik ukoliko bolujete od kroničnih bolesti, zaštitna krema za sunce, sunčane naočale, kapa ili šešir. U ručnu prtljagu nemojte pakirati oružje ili kopije oružja/igračke, škarice, noževe, pribor za brijanje, alate, zapaljive materijale.

PRIJE POLASKA /REZERVACIJE
Provjerite da li je vaša putovnica važeća (trebala bi vrijediti najmanje 6 mjeseci od datuma ulaska u zemlju). Izradite fotokopiju putovnice i pohranite je odvojeno od originala jer će Vam to olakšati proceduru povratka u zemlju u slučaju krađe originalne putovnice. Bit ćete još sigurniji skenirate li putovnicu i pošaljete li je na svoj email jer ćete tada imati pristup putovnici u slučaju gubitka/oštećenja kopije.

Provjerite da li Vam je potrebna viza za putovanje u željenu destinaciju, te ukoliko je nemate pribavite je na vrijeme u za to nadležnoj ambasadi. Kod pojedinih grupnih putovanja putnička agencija posreduje u pribavljanju vize uz naknadu.
Ostavite kod kuće sve dokumente koji nisu važeći izvan Hrvatske (npr.zdravstvene iskaznice i sl.)
Ponesite dovoljno novca za pokrivanje planiranih troškova na putovanju, preporučujemo u manjim apoenima jer će Vam to olakšati razmjenu novca na destinaciji. Na destinaciju ponesite EUR ili USD putujete li izvan Europe. Na daleka putovanja preporučljivo je ponijeti i neku međunarodno prihvaćenu kreditnu karticu (American Express, Visa, Mastercard,Diners,...) kao sigurnost u slučaju neplaniranih troškova. Prije polaska provjerite do kada Vam kreditne kartice vrijede i podmirite  troškove.
Ugovorite policu putnog osiguranja koja zadovoljava vaše potrebe. Obratite pozornost da li polica putnog osiguranja pokriva sve troškove liječenja ili samo neke, da li pokriva troškove lijekova, usluge transporta u slučaju ozljede ili nesretnog slučaja sa smrtnim ishodom.
Provjerite točno vrijeme odlaska/povratka zrakoplova ili autobusa  kako biste na vrijeme bili u zračnoj luci ili autobusnom kolodvoru.

NA DAN PUTOVANJA
Krenite na vrijeme na autobusni kolodvor ili zračnu luku, te se pridržavajte zakazanog vremena okupljanja navedenog na završnom pismu/voucheru, kako biste stigli obaviti sve formalnosti. Na domaćim letovima u zračnoj luci je potrebno biti najkasnije 1 sat prije leta, dok je za međunarodne letove u zračnoj luci potrebno biti najkasnije 2 sata prije polijetanja zrakoplova. Za polaske autobusom, na peronu je potrebno biti najkasnije 20 minuta prije polaska. Budite strpljivi prilikom ukrcaja, a posebno prilikom kontrole Vaše osobne i dodatne prtljage u zračnoj luci. Ponesite samo jedan komad ručne prtljage.


NA DESTINACIJI

Nakon check in-a u hotelu pohranite putovnicu, avio kartu i ostale dragocjenosti u hotelski sef (fotokopiju nosite sa sobom). Ne nosite sve kreditne kartice sa sobom.
Na destinaciji redovito perite ruke i pijte samo flaširanu vodu (koristite je i za ispiranje prilikom pranja zubi). Izbjegavajte led u piću jer je pripremljen od vode iz slavine, te izbjegavajte hranu  na ulici i onu koja nije dobro kuhana.
Kako bi izbjegli ugrize i zarazne bolesti ne dirajte životinje.
Novac mijenjajte na ovlaštenim mjestima i izbjegavajte promjenu novca na ulici. Nosite samo iznos novaca koji Vam je dovoljan za taj dan, a ako morate nositi veću količinu novca podijelite ju sa osobom koja putuje sa Vama. Novac pohranite u siguran džep s unutarnje strane odjeće.
Policu zdravstvenog osiguranja imajte uz sebe.Ostanite u kontaktu sa obitelji ili prijateljima u domovini kako bi znali gdje se nalazite i pomogli kod vašeg lociranja u slučaju da se izgubite.
Izbjegavajte dodir sa drogom jer su kazne velike, a često uključuju i smrtnu kaznu. Ne uzimajte tuđu prtljagu iz usluge i ne prelazite granicu u društvu nepoznatih osoba.

U SLUČAJU KRAĐE

Prijavite nestanak ili krađu najbližoj policijskoj postaji i tražite pismenu potvrdu.
Nazovite svoju banku kako biste se dogovorili oko transfera novca i poništavanja kreditnih kartica.
U slučaju gubitka avio karte/Vouchera kontaktirajte Vašu putničku agenciju.

Detaljne informacije o sigurnosti putovanja u određenu zemlju možete pronaći na stranicama
Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija.